Make your own free website on Tripod.com
Mozartlaan     |    home
Met IfoEdit   |   Met Ulead DVD Workshop   |   nog niets
Met Ulead DVD Workshop

Eerst even dit...Omdat je met de DVD Workshop niet de keuze hebt voor het maken van een DVD met "selectable subs" zul je tijdens het maken van je Avi naar Mpeg, hier rekening mee moeten houden, zodat je de subs mee omzet, zodat ze vast in je Mpeg2 file komen te staan..

Oké..Ik ga er vanuit dat je de Ulead DVD Workshop hebt geinstaleerd..
Nu is er inmiddels een DVD Workshop op de markt die ook met AC3 geluid overweg kan..
Maar aangezien ik die nog niet heb kunnen vinden, zullen we eerst onze eigenste moeten aanpassen, zodat die met AC3 om kan gaan..

Ik gebruik hiervoor de "Full" versie 1.0 ,die ik heb geupdate naar de 1.3.
Ik heb namelijk ook gelezen dat er zijn die de Trial-versie hebben, waarbij het maar niet wil lukken met een Mpeg met AC3..

Eerst gaan we de "DVDWS.ini"  file even veranderen..
Bij XP kun je die vinden in.

C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Ulead Systems\Ulead DVD Workshop\1.0

Je zult misschien even de optie "verborgen mappen en bestanden weergeven " moeten aanvinken

Daar aangekomen kun je de DVDWS gewoon openen met kladblok..
Nu ga je daar de volgende regels veranderen,zodat het eruit komt te zien zoals hieronder.
( ADVANCE=1)  is een nieuwe regel die je zelf even moet toevoegen..

PlayAC3=1
ADVANCE=1
DecodeAC3=1
UleadAC3Encode=1

Even afsluiten op het kruisje…..Tekst is verandert etc etc..wil u opslaan.etc etc..daar voor ja kiezen…

Oké...
Nu gaan we eerst het AC3 geluid bij de M2V file muxen..
Dit doe ik zelf altijd met de TMPGEnc  gewoon openen, boven naar File/Mpeg-tools/Simple Multieplex..Nu kies ik daar altijd bij   "Type"  voor   "Mpeg-2 Super Video CD(VBR)" ..
Je kiest daar je Video (mpv)  en je audio file ( ac3)..en Run...
Je zal, als je klaar bent wel een of andere foutmelding krijgen, Maar dat wil niets zeggen..dat komt omdat je eigenlijk de waarden voor een svcd overschrijdt, Je zou ook bij Type voor Mpeg-2 Program VBR kunnen kiezen, maar ik gebruik ik altijd de eerste manier..( waarom ?? zou het niet weten, het werkt goed zo, en dan houdt ik het maar zo !!)

Ulead DVD Workshop

Oké...We hebben nu dus een Mpeg2 met AC3 geluid...
We checken we even of het geluid nog mooi syncroon loopt, en openen de DVD Workshop

Als eerste zetten we bij  "Global Settings" /preferences..de zaak op PAL/OK


Dan even op "New Project"  daar even voor DVD kiezen, en de locatie en Project naam invullen..( en op OK !)


Dan kies je boven in de balk voor "EDIT"  ..
Nu zie je aan de linker kant "Video General" staan..
Je kunt nu, door op het mapje te drukken, je "First Play" video kiezen, Of je kunt op het pijltje drukken, en dan voor "Image-General" kiezen..
( voor een First Play video kun je b.v. een zelfgemaakt kort filmpje gebruiken, met b.v. hoogtepunten uit de film, die je ook al hebt omgezet naar een Mpeg)
Ik heb voor een "Image" gekozen..( ik heb van tevoren hiervoor 4 wallpapers van de film ge-d/l)
Oké..Ik had dus voor die "Image-General" gekozen, Ik druk op het mapje en ga mijn 4 Wallpapers zoeken/selecteren..Je zult zien dat ze nu in de lijst bij die Images komen te staan..

Ik sleep nu een wallpaper/image naar de "first Play video" (zie onder)

Nu druk ik weer op dat pijltje langs "Image-General" en kies voor "Video-General"  door op het mapje erlangs te drukken, ga ik mijn Hoofdfilm zoeken/selecteren..Je zult zien dat die nu in die lijst met films kom te staan..Nu sleep je die film naar dat 2e vakje ( new title) ( zie onder)


Vervolgens druk je op de speler erboven op "Play"  


Als je nu b.v. het begin van de film krijgt ( meestal het logo van de film-studio)..druk je op "Pause"  , je kiest dan even met de I-Frame knoppen de juiste positie, en drukt aan de linkse zijkant op Insert Chapter.....Je zult nu aan de rechtse kant een Thumbnail zien ( nummer2..nummer 1 wordt standaard al gemaakt, en is het begin van de film, en is meestal zwart)...Vervolgens verschuif je de Task-Bar b.v. zo'n 10-15 minuten, drukt op play/pause, zoekt even een goed moment met die I-Frame knoppen ( b.v. een zonder ondertitel)  en drukt weer op "Insert Chapter"..en zo ga je door tot je de laatste hebt ( die 10-15 min voor het einde van de film moet zijn)..

In mijn voorbeeld, had ik een film van 90 minuten..Mijn eerste thumbnail is het begin van de film( die word standaard gemaakt),mijn 2e ( die met dat film logo) zou zo rond de eerste minuut zijn, m'n 3e rond de 15 minuten..en mijn laatste (de 7e) zo rond de 1.15 uur...

Oké..Vervolgens..Drukken we boven in de balk op "MENU"  en kiezen daar voor "standard menu blank"


Dan kiezen we bij "(background) Image-General" onze wallpapers en slepen ze 1 voor 1 onder naar die menu tumbnails..( zie onder)

Nu klik je hieronder even op het eerste menu zodat het bovenin komt te staan..
Je dubbelklikt nu met je linkse muisknop boven op die foto, Je zult nu tekst erin kunnen schrijven..In mijn geval, heb ik dus..Play, en Chapters erin geschreven..(zie onder)

Vervolgens sleep je de Thumbnail n1 ( die aan de rechtse kant in die filmstrip!)
over de text "Play"  en maakt hem passend zodat hij precies de text bedekt ( onder)


Vervolgens vink je rechts "display" aan.
Je zal deze opties zien..Nu zet je de Transparancy op max (99%)

De "film-thumbnail" zal nu onzichtbaar worden...
Nu kies je bij (button) button-general, zodat je een lijst met knoppen te zien krijgt.
Je sleept hier zo'n "next" button naar je menu over de Chapters text, en hier eigenlijk dezelfde procudure als daarnet

Ook hier weer even links die display aanvinken, en de transparancy op 99% zetten..

Oké..dat was Menu ..

Nu klikken we even onder bij die Menu Thumbnails op menu 01..

Nu klik je eerst even links boven op "Button" , en kiest links in het midden bij (button)button-general  voor  Frame-General..
Je kunt nu de frames die je nodig hebt ( in mijn geval 3), naar het grote menu slepen, en pas maken,eventueel text erbij ...
Je zet er ook even de text..Hoofdmenu en Volgende Chapters op..( zie onder)

Nu kies je weer voor Button, (button)button-General, en kiest daar weer voor button-general, zodat je weer die knoppen te zien krijgt..
Nu sleep je weer een "next" button over die text van "volgende chapters" maakt hem passend en transparant..
Voor het Hoofdmenu kies je een "Home" button..ook hier weer pas en transparant maken..
    

Vervolgens sleep je vanaf de rechtse kant ( filmstrip)  je Thumbnail, 2, 3 en 4 in die frames, zodat het er zoiets als hieronder uit komt te zien..


Zover dat..Nu onder op Menu 02

Hier eigenlijk dezelfde stappen als bij menu 01, alleen hier zet je de text..Vorige Chapters.( i.p.v volgend chapters!)..en op de text zet je een "Back" button!.

Op de Hoofdmenu text, zet je een Home button..
Ook hier zet je de frames neer, maakt ze pas, en sleept er de andere Thumbnails in ( 5,6 en 7 in mijn geval..Het zou er dan zoals onder uit moeten komen te zien..Dat waren de menu's..Vervolgens druk jo boven op "Finish"  en bekijkt even bij die preview player of alles is goed gegaan..( je kunt een melding krijgen..iets in de trend van Overlaping ets..gewoon uitvinken dat je die melding niet meer wilt zien, en op ok drukken..)
Je zult nu zien dat je met je muis de Chapters/Text kunt selecteren..dat kun je straks op je afstandbediening met je 4punt knop...

Alles naar wens?..

Dan op  "Make Disc"  

Hier kies je voor  "Customize"  op het menu wat je nu krijgt, kies je voor "Compression" ..
Hier vul je bij "Video data rate"  constant in, en bij de Bitrate, vul je dezelfde in als waarmee je je film hebt omgezet ( in mijn geval 4000) bij de audio settings, kies je voor AC3, en vult dezelfde bitrate in, als waar je AC3 mee gemaakt is ( in mijn geval ging het om een Fake.ac3 die ik gemaakt had met 224kbs)..

Als je dit hebt ingevuld,en op OK hebt gedrukt, Kun je op het volgend scherm kiezen, of je hem rechtstreek met Ulead wilt branden, een Image-file ervan wilt maken, of dat je, zoals ik altijd doe, er een DVD-Directory van maakt..( zie onder)


Het enige wat je nu nog moet doen, is op start drukken...That's All..

Nu kun je ,als Ulead z'n werk gedaan heeft..het beste even met b.v. PowerDVD kijken of alles nog klopt ( kiezen voor "open DVD files on Hard Disk Drive") en dan dubbel-klikken op de Video_ts.ifo  file..

Is alles goed..Dan branden met b.v. Nero...


Succes...Natuurlijk zijn er ook nog diverse ander mogelijkheden met dit programma, zo kun je b.v ook 2 films achter elkaar zetten ( als ze dezelfde bitrate hebben voor geluid en video..en dezelfde resolutie)..ook kun je bij elk menu geluid naar keuze zetten..